Bysons sten blev minnesmärke


Ingemar Nilsson är glad att monumentet äntligen börjar bli klart


Nya Lidköpings Tidning 2009-12-04

 MATS ROSQVIST


Konstnären Bertil Y Svensson mer känd som Byson är borta sedan många år. Men nu har en av hans stenar blivit en del av ett nytt minnesmärke över glasbruket i Fåglavik.

Sedan en dryg månad finns ett minnesmärket på plats i änden av området där en gång Fåglaviks glasbruk en gång stod. På en stensockel i bohusgranit tronar den siluett av en glasblåsare som en gång prydde taket till glasbruket. Runt själva monumentet finns bl.a. ett brunnslock samt olika stenar som togs tillvara när bruket revs 2007.

Hembygdsföreningen håller som bäst på att sätta upp en informationstavla och när allt är färdigt kommer det att finnas bord, bänkar och en liten metallplatta på själva granitsockeln.

Tankarna på ett minnesmärke efter glasbruket har funnits länge. Drivande kraft i arbetet har varit Ingemar Nilsson som själv var glasblåsare i Fåglavik under 20 år.

-Jag har hela tiden tänkt att en så unik industri som Fåglaviks glasbruk inte får glömmas bort, säger han.

Rättelse: Hembygdsföreningen har inte deltagit i detta.
Falks Entreprenad tillsammans med Ingemar Nilsson har utfört detta


När Fåglaviks glasbruk
var som störst sysselsatte det totalt 400 personer.

På den tiden behövde ingen gå arbetslös, säger Ingemar Nilsson. Från 14 års ålder arbetade han själv i hyttan. Innan bruket stängdes hade han hunnit lära sig mycket.

-Jag fick arbeta mycket fritt och självständigt. Bland annat skapade jag djurfigurer på fri hand, berättar han.

Efter rivningen i september 2007 ville han att de pengar som blev över skulle användas till ett minnesmärke, men så blev inte fallet. Ingemar har dock inte gett sig.

-Jag har drivit det här i ensam regi gentemot kommunen och ibland har det gått i snigelfart, konstaterar han.


Siluetten av glasblåsaren
har bevarats i kulturhuset i Herrljunga och Ingemar haft tanken att den skulle användas. När han för ett par år sedan åkte genom Bitterna fick han syn på några stenblock som Byson hade planerat att använda.

-Då såg jag framför mig hur det skulle se ut, förklarar han.

Bysons efterlevande var villiga att sälja ämnet till ett överkomligt pris. När så bland andra Sparbanksstiftelsen och Lions lämnade ekonomiskt bidrag blev projektet genomförbart. Det tre meter höga och 13 ton tunga blocket fraktades till Fåglavik och Ingemar snyggade själv till siluetten. Efter flera års ansträngningar har nu minnesmärket över Fåglaviks glasbruk alltså kommit på plats.

-Det känns jädrigt skönt, säger Ingemar Nilsson.

 

MATS ROSQVIST 2009-12-04