Minnesstenen i Fåglavik invigd

Alingsås Tidning fred 15 okt. 2010
STIG GUSTAVSSON

   

 

I 106 år blåstes det glas i Fåglavik.När glasbruket var som störst sysselsatte det närmare 400 personer. I tisdags invigdes ett minnesmärke över en industriepok i Fåglavik.
- Det är viktigt att det inte faller i glömska, säger brukets siste glasblåsare , Ingemar Nilsson.

FÅGLAVIK: Ett tjugotal personer hade slutit upp till invigningen av minnesstenen över Fåglaviks glasbruk. Ett glasbruk som inte bara gav många arbetstillfällen utan också lockade busslaster av turistertillorten.
 - Något så unikt som glasbruket har inte funnits i Herrljunga så därför vore det synd om det skulle falla i glömska. Jag är glad att minnesstenen står här.

OM GLASBRUKET I FÅGLAVIK
sägs att det föddes i en snödriva. Om inte tåget med bland andra grosshandlare A.M. Andersson, Göteborg, fastnat i en snödriva hade inte grosshandlaren fått nys om de vidsträckta torvmossarna utanför Fåglavik. I februari månad 1874 undertecknades köpebrevet gällande mossarna och Lindspångs gård. Då var redan hyttbygget i full gång. Som störst var glasbruket på 1920-talet fler än 300 anställda. Så sent som på 60-talet var glasbruket jämte Borås djurpark, Västergötlands största turistattraktion.
Eftersom bruket var den klart dominerande satte det sin prägel på hela samhället.

 - Vilka hus man än tittar på så har det bott glasblåsare där, säger Ingemar Nilsson.  

BRUKET VAR ALLAS angelägenhet och slaget var hårt vid konkursen 1978.  
- Fåglavik blev sig inte likt efter det.
Efter den stora konkursen drevs bruket vidare ytterligare i två år innan det slog igen för gott. Länge stod det alltmer förfallna bruket kvar som en blek skugga av fornstora dagar. Tills det för några år sedan revs. Eftersom rivningen blev billigare än vad kommunen kalkylerat med drev den siste glasblåsaren, Ingemar Nilsson frågan om ett minnesmärke. Det minnesmärke som kröns med glasblåsaren som tidigare fanns på brukets tak.

GUDRUN GUSTAFSSON som är ordförande i fritids- och kulturnämnden är nöjd med resultatet.
- Det var inte bara ett vackert utflyktsmål som försvann när glasbruket lades ned utan också många arbetstillfällen. Det är tråkigt när verksamheter tar slut men roligt att kunna inviga minnesstenen, sa Gustafsson och delade med sig av sin dröm för kulturbygden Fåglavik.

- Jag skulle vilja att Fåglavik får hit en mobil glashytta, att här skapas ett retreatcenter och även ett center för konsthantverk. Fåglavik är en kulturbygd som är värd att leva upp!

STIG GUSTAVSSON
Alingsås Tidning fred 15 okt. 2010