ORREFORS-SKOLAD KONSTNÄR
FORMGIVARE FÖR FÅGLAVIK

.

 På ritbordet i utställningshallen har ritningarna tagit formen av glasarmaturer som i vinter skall vara klara att överföras i katalogerna. Efter ritningen framställs glasproverna för att man skall kunna utröna att modell och färgämne är såväl praktiska som ögonvänliga.

HERRLJUNGA (VD) Liksom  modeskaparna med pannorna i djupa veck utvecklar sina idéer för att åstadkomma eleganta linjer i nyalanseringar måste också modeskaparna på belysningsglasets område ösa på för fullt ur sina idébrunnar för att framkalla modeller och dekorer. Det behövs nyheter som slår. Att variera och färgbestämma kundens önskemål måste tillgodoses.

62.JPG

 

På Fåglaviks glasbruk där belysningsglaset är en  stor artikel med köpare såväl inom landet som utomlands håller konstnären Paul Kedelv, Reimyre, på att dra upp riktlinjerna för 1964 års kollektion inom glasarmaturen. Att det är ett knivigt göra att finnna nya idéer är inte svårt att förstå när man ser de otaliga modeller som tronar i glasbrukets utställningshall för belysningar.

Modena växlar fort även pä detta område. En del belysningsartiklar försvinner efter något år, andra däremot blir långlivade.

Ett exempel som belyser detta är den så kallade plattarmaturen i såväl färg som helvitt med dekorer.Med undantag för små omändringar har den hållit sig i ropet under flera år och bär fortfarande populariteten med sig.

Konstnär i glas
Paul Kedelv är en verklig konstnär i glas. Med undantag för den tid som han skapar belysningsmodeller i Fåglavik arbetar han på Riemyre glasbruk. 

 

 
Hushållsglaset måste också moderniseras och varieras i modellerna även om det blir relativt små ändringar år från år. Ibland får ölglasen ben och fot, andra gånger försvinner foten och skålkupan dras ned till att bestå av ölkupa på enbart fot.

Många jobb inom glasbranschen fyller en konstnärs ansvar. Herr Kedelv har svarat för massor av skapelsegestalter. Nu senast skapade han en minnesgåva till Åtvidabergsjubileumet, en gåva av glas i pokalform, 400 mm hög, med Åtvidabergs emblem i toppen. Dessutom skapades gåvor till prominenta personer i samband med jubileumet, till bland andra prins Bertil.

Altartavlor av glas, Kristuskurs med Kristusbilder av glas, glasdörrar med mera, ja allt vad som tänkas kan finner sin  skapelse under Kedelvs konstnärliga händer. Han. säger att han är född med pennan i handen och det påståendet finns inget att anmärka mot. Hans utomordentliga välgjorda och kvalitetssäkra arbeten som hamnar lite varstans i världen bär mästarmärket över sig

Kedelv har fostrats i en hård men konstnärlig högskola hos det världsberömda konstnärsparet i glas Simon Gate och Edward Hald, Orrefors.

Glasblåsarmästare Alfons Bengtsson blåser under hr Kedelvs anvisningar. Med skickliga mästarhänder skall glaset så småningom ta form av en ny belysningsartikel som Fåglavik lanserar


Lampetterna får
dubbla glasväggar
I nästa års kollektion kommer enhel del nya modeller i olika färger att återfinnas. Trivsamma lampfötteri glas blir en artikel att räkna med. Provexemplaren av vägglampetterna visar att dessa fått dubbla glasväggar. Detta ger ljuset en vackrare brytning och blir dessutom ögonvänligare.

Vi är mycket måna om att skapa egna modeller framhåller hr Kedelv som under tre år vistats i Fåglavik under vissa tider for att omsätta sina modeidéer i praktiken.

Att efterhärma andra är ett fattigdomsbevis som man inte är intresserad av i Fåglavik.

Vid VDs besök på glasbruket höll glasblåsarmästaren Alfons Bengtsson på att under hr Kedelvs anvisningar blåsa glas som under skickliga mästarhänder så. småningom skulle ta formen av en ny belysningsartikel som glasbruket lanserar inför nästa år

63.JPG

 En del av den stora kollektionen belysningsarmatur i glasbrukets utställningshall.
Bl.a. finns en rökgrå punktbelysning.