Nästa vecka startar
Fåglaviks Glasbruk igen

BT torsdag 17 april 1980
Det var ett antikt skåp, som blev räddningen för Fåglaviks 100·åriga glasbruk. Då krisen var
ett faktum kom ett par intressenter in i bilden. De köpte bruket installerade en del nya maskiner och sommaren 1979 kunde arbetet börja i liten skala. Under vintermånaderna har ett uppehåll i glastillverkningen gjorts. Men från nästa vecka räknar företagsledningen med kontinuerlig drift.

Vi räknar inte med någon storindustri den närmaste tiden säger Rolf Borrud, en av de ny ägarna. Vi har ett 10-tal anställda och kommande vecka börjar ytterligare två. För närvarande inriktar vi oss på elektrisk armatur och olika souvenirer. Men vi har planer att bredda sortimentet. Företaget har gott om order, särskilt armatur. Vi har stora och säkra kunder och vi kommer att leverera till Norge och Finland.
Rolf Borrud är själv litet förvånad över att han och kompanjonen Jan-Olof Wikström blev ägare till ett nedläggningshotat glasbruk. Familjen Borrud är från Stockholmstrakten men de kom att köpa ett hus här i bygderna..
Jag åkte fram till glasbruket en dag för att köpa en del specialbeställda lampkupor till en bekant.
Då fick jag se ett gam­malt kassaskåp med lönnl
ås på baksidan. Jag blev intresserad och frågade om det var till salu. Ni får gärna köpa hela bruket, sa någon. Jag funderade på saken och diskuterade också frågan med min kompanjon, Jan-Olof Wikström. Sedan köpte vi det.
En av dem som återinträtt
i tjänsten är Ingemar Nilsson. Han började på bruket för 20 år sedan. Nu är han tillbaka och blåser änder, svanar och fiskar och mycket annat. Han dekorerar souvenirerna med vana händer och här kommer hans konstnärliga gåvor till användning.


 Konstblåsaren Ingemar Nilsson vid de souvenirer han senast gjort,
bl.a. en fisk och en svan